søndag 6. april 2014

Klaret smør


I Frankrike er klaret smør kjent som beurre noisette. I det indiske kjøkken brukes ofte klaret smør, ghee kalles det.
Det er enkelt å lage klaret smør. Du kan lage det av både saltet og usaltet smør.
Klaret smør holder seg i kjøleskapet i fire til seks uker. Du må oppbevare fettet i tett beholder slik at det ikke tar smak fra andre matvarer.
Klaret smør tåler mye høyere varme enn vanlig smør. Det kan brukes til steking, men også til baking.
For å lage en kopp klaret smør trenger du 1 ¼ kopp smør. Du vil miste ca 25 % av det totale smørvolumet.
Slik lager du klaret smør:
1.     Ha smør i en kjele og varm opp forsiktig på svært lav varme. La smøret smelte sakte, ikke rør i smøret mens det smelter.
2.     Når smøret smelter, vil det skille seg. Det blir tre lag. Det øverste laget er et tynt lag av skum, det midterste laget er hoveddelen av væsken og det nederste laget som er vann og mesteparten av melkestoffet. Denne naturlige separasjon er det som gjør klaring mulig. Det er det midterste laget vi er på jakt etter.
3.     Skum av det øverste laget, skummet. Vær forsiktig og unngå å dyppe øsen ned i smørfettet som er det midterste laget.
4.     Nå skal vi skille fettet fra Den enkleste måten å skille det fra hverandre er å forsiktig helle over fettet i et glass. Viktig å bevege kasserolle med veldig rolige bevegelser slik at det underste laget blir liggende på bunnen. Hell forsiktig over fettet i et glass. Hell det igjen over i den oppbevaringsbeholder du ønsker. Det passer fint å bruke små norgesglass eller andre syltetøyglass med lokk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar