fredag 26. september 2014

Lammeskanker med rotfrukt og tomat.


Lammeskanker er virkelig godt. Det er typisk for høsten med mat som dette, varm mat med kraftig smak og masse ferske gode grønnsaker. Denne oppskriften er godt egnet om du har andre planer for dagen, som for eksempel en tur i det fine været. Gjør klar alt på morgenen. Maten gjør deretter seg selv mens du gjør andre hyggelige ting og når du kommer hjem er maten klar. Perfekt!

Til 6 personer trenger du:
1 stor lammeskank til hver (gjerne en eller to i reserve ettersom hvor mange det er)
1 økologiske kålrot.
1 sellerirot
2 persillerot
3 store økologiske gulrøtter
1 stor gul løk
Potet etter ønske, men det kan fint serveres uten i og med at det er så mye rotfrukt
3 – 4 bokser hakkede tomater
Salt og pepper
Tre kvaster frisk rosmarin
1 ts tørket rosmarin
1 ts tørket timian
1 ts tørket basilikum
Hvitløksfedd, mengde etter smak og det kan droppes, 2-3 er nok synes jeg.

Slik gør du:
Gni skankene med krydder. Gjerne ferdig blandet lammekrydder fra krydderhyllen butikken. De er ofte veldig godt avstemt. Alt etter som du tar deg tid til, så steker du dem litt i stekepanne slik at de blir litt brune først. Dette er ikke nødvendig. Det er viktigere at skankene står på benken etter at du har krydret dem en time eller to.
Ta en stor kasserolle. Plasser skankene slik at benet stikker opp på alle.
Hell ut litt veske fra tomatboksene og ha resten i en bolle. Bland med det krydderet du ønsker og for å runde av den skarpe tomatsmaken ta gjerne litt sukker (ca ½ ts).
Gjør klar rotfruktene:
Rens og skrell det som skal oppi.
Skjær opp kålrot og sellerirot i terninger biter, ca 1 – 1,5 cm.
Skjær persillerot i litt mindre terninger
Skjær løk i båter
Skjær gulrot i 1 cm tykke skiver
Potet kan gjøres på to måter, enten båter i gryta eller potetmos som du serverer ved siden. Potetmos er forklart til slutt i oppskriften her.
Dytt rotfruktene rundt skankene.
Hell tomatblandingen over skankene og rotfruktene.
Kok opp gryta til kokepunktet og skru ned varmen. La gryta stå i tre fire timer. Jo lenger jo bedre. Det må ikke boble – bare varmt.
Et annet triks er å sette hele gryta med lokk inn i ovnen på rist, temperatur 100 grader. Da bør det stå i mange timer. Det kan stå i 5 timer om så er. Det er viktig at det blir kokt lenge nok for at skankene ikke skal være rå mot beinet. Det fine er at når det står i ovnene blir det ikke brent og du kan være ute på tur hele dagen og maten er klar når du kommer hjem.  Nøkkelordet her er koke lenge og på lav varme. Populært kalt «SlowFood». Skankene blir utrolig møre og det blir en helt fantastsik deilig saus av dette. Jeg anbefaler å servere i dype tallerkener. Mosen får gjestene ta selv av eget serveringsfat.

Potetmos:
Kok opp potet og evnt sellerirot, mos, ha i rikelig med meierismør (ikke spar på det), ha i salt og litt pepper. Rør godt om og gjerne med en mikser, men ikke stavmikser for da blir ikke konsistensen så bra.
Det er også godt å røre inn en eggeplomme før servering. Da blir mosen gul og litt mer fyldig.

torsdag 18. september 2014

Pizza med Manchego ost, Parmaskinke og Ruccola


Hjemmelaget pizza er en helt annen liga enn en fra frysedisken i butikken eller halvfabrikata. Det tar litt tid med pizzabunnen, men det er helt klart verdt det. Denne oppskriften er enkel å lykkes med og er helt fantastisk god. Med et lite glass rødvin er dette så godt at du med hell kan invitere over noen hyggelige venner til lørdagspizza.
Ingredienser 2 pizza: 
PIZZABUNN:
1ss sukker
2,5 dl lunket vann
1 pose pizzagjær (kan også bruke vanlig gjør)
8 dl pizzamel (type 00) eller vanlig hvetemel
1 ts salt
½ dl olivenolje
PIZZAFYLL:
225 g revet Norwegia ost
200 g revet Manchego ost
2 bokser tomatsaus til pizza (Villa Paradiso anbefales)
6 skiver parmaskinke, klippet opp i 2 cm brede strimler på tvers av skinkeskivene
2 never pinjekjerner
1 liten pose ruccola
(mengde av ingredienser til fyllet kan varieres etter smak)


Slik gjør du:
1.     Løs opp gjæren og sukker i lunket vann. Pass på at vannet er varmt nok, det blir noen grader mindre når det helles over i en kald bolle.
2.     Hell i oljen og salt. Melet blandes i litt og litt. Rør mellom hver gang – gjerne med en elteklo. Du vet det er nok mel når deigen er samlet i en klump som slipper bollen, ikke klissete, men heller ikke hard. Elt litt til slik at deigen blir litt seig.
3.     Dekk til bollen, gjerne med plastfolie, og sett den til heving et lunt sted til den blir dobbel så stor. Mens deigen hever kan du gjøre klar fyllet og ta deg et lite glass rødvin..
4.     Sett steikeovnen på 225 grader.
5.     Når deigen er ferdig hevet eltes den lett på benken og deles i to. Kjevle ut så tynt som mulig på bakepapir. Brett kantene litt opp. Legg dem så over på to stekeplater.
6.     Smør utover pizzasausen. Ikke for mye, da blir bunnen for bløt.
7.     Fordel ostene på pizzaene. Strø over pinjekjernene og ha parmaskinke jevnt fordelt. Ta gjerne en eller to ekstra skiver hvis du synes det ble litt snaut.
8.     Stek pizzaen på nederste rille til kantene er gyldne og osten er smeltet, ca 20-30 minutter.
9.     Strø over litt parmasanost vil ønskelig, riv ruccola og dryss over og gjerne litt nykvernet pepper.
10.  Del pizzaen i passe store stykker og server. Mmmmmm……
Ønsker du bare en stekeplate er det enkelt å halvere ingrediensene.